Povratak

Stisnuto perje ptice - mitarenje | Promjene izgleda i ljuštenje kljuna tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
LeaGrepo


Odgovara:
Lea Grepo, dr. med. vet.,
Pet centar, Dujmovača bb, Split

P: Pozdrav! Ako bi mi mogli pomoć i reći mi trebam li nešto poduzeti u vezi kljuna ove tigrice (slika u prilogu), kao da se ljušti. I da li je normalno da je perje ovako stisnuto s crnim točkicama? Hvala Vam unaprijed. Ivana

O: Kod ptica postoji pojava koja se zove mitarenje. Mitarenje (lat.mutare – mijenjati, zamijeniti) je proces u kojem ptica mijenja perje. Ptica gubi staro i zamjenjuje ga novim, mladim perjem. Često postoji redoslijed u kojem se to događa, tako da ptica za vrijeme mitarenja i dalje može letjeti.

Nekoliko je vrsta mitarenja: neprekidno (tijekom cijele godine, što je karakteristično za papige), potpuno (jednom godišnje se promijeni sve perje, npr. kod domaće kokoši) i djelomično (otprilike dva puta godišnje, kao ljetno i zimsko perje). Također, postoji i zamjena perja kod mlade ptice, perjem odrasle koje može biti drukčije boje i kvalitete. Moguća je izmjena perja zbog parenja, ležanja na jajima ili je sama izmjena perja odgovor na pokušaj prilagodbe ptice na neku novonastalu situaciju.

Mitarenje je proces koji je vrlo zahtjevan za organizam ptice i može biti vrlo iscrpljujuć pa bi joj trebalo u tom periodu pojačati i obogatiti prehranu vitaminsko-mineralnim preparatima kao što su Muta-Vit kapi od Versele-Laga koje su bogate vitaminima i aminokiselinama koje sadrže sumpor, koji potiče metabolazam i pomaže u mitarenju. Dopunska hrana Witte Molen Eggfood-vlažna hrana s jajima koja sadrži visok udio proteina, vitamina i minerala za rast mladih ptica te za odrasle ptice u vrijeme mitarenja i parenja.

U periodu mitarenja bi ptici trebalo češće omogućiti kupanje jer smanjuje iritaciju kože izazavanu rastom novog perja.

Promjene izgleda kljuna u smislu  stvaranja viška rožine (zadebljanja), perutanja mogu upućivati i na kožno  parazitarno oboljenje kod ptica koje se naziva šuga. Promjene se postepeno šire i na kožu lica, a ptica postaje nemirna, slabije jede i mršavi.

Nažalost, samo na temelju fotografija Vam sa sigurnošću ne mogu tvrditi je li riječ o fiziološkom ili patološkom procesu. Pticu bi svakako trebalo odvesti na pregled u veterinarsku ambulantu jer ako se radi o šugi, postoje lijekovi koje će Vam ordinirati ambulantni veterinar. Također, pri Veterinarskom fakultetu u Zagrebu postoji Ambulanta za ptice gdje rade veterinari specijalizirani za bolesti ukrasnih ptica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr